Verbeter de gezondheid van uw hart met quercetine, een antioxidant die oxidatieve schade bestrijdt

Mensen die hun hart gezond willen houden, kunnen baat hebben bij het eten van voedsel dat rijk is aan quercetine. Quercetine is een krachtige antioxidant die helpt de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het ‘slechte’ cholesterolgehalte te verlagen. Deze markers kunnen een grote invloed hebben op het ontwikkelen van een hartaandoening en op complicaties zoals een hartaanval of beroerte.

quercetine

Quercetine en hartgezondheid

Quercetine behoort tot een groep plantenpigmenten, flavonoïden genaamd. Deze flavonoïden geven groenten en fruit hun levendige kleuren. Net als andere flavonoïden is quercetine een antioxidant die onstabiele, zeer reactieve moleculen, vrije radicalen genaamd, opruimt. Op hoge niveaus kunnen vrije radicalen gezonde cellen, eiwitten en DNA beschadigen en zelfs celdood veroorzaken.

Vrije radicalen spelen ook een rol bij atherosclerose, die wordt gekenmerkt door verharde, smalle slagaders. Het treedt meestal op wanneer overtollig lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), of “slechte” cholesterol, zich ophoopt langs de slagaders, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Dit verhoogt op zijn beurt de bloeddruk en verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte.

Antioxidanten werken door vrije radicalen te neutraliseren en de schade die ze veroorzaken te voorkomen. Veel reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat een van de manieren waarop quercetine je hart gezond houdt, is door te beschermen tegen atherosclerose.

Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat quercetine niet alleen het LDL-cholesterol kan verlagen, maar ook de niveaus van high-density lipoproteïne (HDL) of ‘goed’ cholesterol kan verhogen. HDL-cholesterol absorbeert overtollig LDL-cholesterol en voert het naar de lever, die het vervolgens uit je lichaam spoelt. Als zodanig kan het hebben van gezonde niveaus van HDL uw risico op hartaandoeningen en beroertes verminderen.

Quercetine helpt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als er niets aan wordt gedaan, kan een hoge bloedsuikerspiegel uiteindelijk de bloedvaten en zenuwen beschadigen die uw hart aansturen. Dit is de belangrijkste reden waarom mensen met diabetes, een aandoening die wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel, ook meer kans hebben op het ontwikkelen van hartaandoeningen en andere hartproblemen.

Vanwege de antioxiderende eigenschappen van quercetine kijken experts ook naar quercetine en het potentieel ervan voor kankerpreventie

Quercetine Nutramedix Quercetine proviform quercetine elvitaal Vitakruid Quercetine

Voedingsmiddelen rijk aan quercetine

Quercetine is te vinden in veel plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, noten, zaden en granen. Het is ook een bestanddeel van veel geneeskrachtige kruiden, zoals ginkgo biloba en sint-janskruid.

Gemiddeld krijgen mensen normaal zo’n vijf tot 40 milligram (mg) quercetine per dag binnen via hun voeding. Maar als je vaak verse groenten en fruit eet, kom je misschien dichter bij 200 tot 500 mg quercetine per dag.

Er is geen vaste hoeveelheid quercetine die u dagelijks zou moeten krijgen, vooral als u normaal gesproken fruit en groenten eet als onderdeel van uw dieet. Als u echter supplementen gebruikt, raden deskundigen doseringen aan tussen 500 en 1.000 mg per dag.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan quercetine. Overweeg het om ze aan uw dieet toe te voegen om uw inname van quercetine te verhogen:

  • Kappertjes  – Kappertjes zijn de onvolgroeide bloemknoppen van de kappertjesstruik. Gepekeld of gedroogd, geven kappertjes een vleugje smaak aan salades, pastagerechten en geroosterde groenten.
  • Rode uien  – Het hoge quercetinegehalte van rode uien maakt hun krachtige geur en tranentrekkend effect meer dan goed. Rode uien kunnen het beste rauw worden toegevoegd aan salades en sandwiches, maar ze kunnen ook gebakken, gegrild of toegevoegd worden aan soepen.
  • Appels  – De schillen van appels, vooral rode appels, zitten boordevol quercetine. Rooster appelschillen om gezonde friet maken of gebruik ze om thee van te maken.
  • Bessen  – Quercetine komt voor in alle bessen. Mix je favoriete bessen tot een antioxidantrijke smoothie of gebruik ze als topping voor je havermout in de ochtend.
  • Kersen  – Quercetine is de meest voorkomende antioxidant in kersen. Maak je yoghurt of havermout af met kersen voor extra smaak. Je kunt calorierijke desserts zoals ijs ook vervangen door kersen.
  • Boerenkool  – Groene boerenkool is rijk aan quercetine. Gebruik het met pasta, maak een stamppot of voeg het toe aan roerei of maak boerenkoolchips.
  • Cherrytomaten  – Alle tomatenrassen zijn goede bronnen van quercetine, maar cherrytomaten zijn de beste omdat ze de hoogste verhouding van schil tot vruchtvlees hebben. Cherrytomaten zijn een smakelijke, caloriearme snack.
  • Broccoli  – Broccoli is rijk aan veel gezondheid ondersteunende stoffen, waaronder quercetine. Stoom of blancheer broccoliroosjes voor een makkelijk bijgerecht of voeg ze toe aan je salades door ze af te werken met rauwe broccoliroosjes.
  • Boekweit  – Boekweit is rijker aan quercetine en andere antioxidanten dan andere veel geconsumeerde granen. Boekweitgrutten worden het best geweekt, gekiemd of gefermenteerd voor een optimale spijsvertering,
  • Groene thee  – Groene thee is ook een goede bron van quercetine. Als je geen fan bent van de bitterheid van groene thee, voeg dan een scheutje vers citroensap of rauwe honing toe aan je groene thee om de smaak in evenwicht te brengen.

Quercetine is een krachtige antioxidant die het risico op hartaandoeningen en andere chronische gezondheidsproblemen kan helpen verminderen. Voeg quercetinerijk voedsel toe aan uw dieet om uw hart gezond te houden en een optimale gezondheid te behouden.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.