Slapen als een roos tijdens de coronaviruscrisis?

Lekker slapen

De crisis die is ontstaan ​​door de COVID-19-pandemie heeft geresulteerd in een algemeen klimaat van angst, dat tot verhoogde stressniveaus heeft geleid en dat kan leiden tot slapeloosheid, zelfs bij mensen die er gewoonlijk niet aan lijden. Hoewel het waar is dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid in normale tijden, wordt dit nog meer het geval in deze periode van opsluiting.

Slaap is een natuurlijk terugkerende staat van bewusteloosheid van de buitenwereld, die gepaard gaat met een geleidelijke afname van de spierspanning die met regelmatige tussenpozen optreedt.

De gemiddelde mens brengt een derde van zijn leven slapend door. Goed slapen is om vele goede redenen essentieel . Slaap van goede kwaliteit en van voldoende duur is essentieel om mentaal en fysiek functioneel te zijn.

Omgekeerd kan een slechte slaap geleidelijk een persoon in gevaar brengen. Slaapgebrek, al dan niet veroorzaakt door een fysiologische of gedragsstoornis, verhoogt zwaarlijvigheid , vermindert de immuniteit , verlaagd de werkprestaties , het geheugen en vele andere functies .

Hier zijn 10 tips om de slaap te bevorderen, gebaseerd op zowel mijn ervaringen als de wetenschappelijke literatuur:

 1. Stel een regelmatig schema op. 

  Regelmatige bedtijd en wektijd helpen u om een ​​gezonde slaaproutine te behouden.

 2. Blijf in contact met natuurlijk licht. 

  Open uw ramen en stel uzelf zoveel mogelijk bloot aan zonlicht. Dit kan goed zijn voor het verbeteren van uw humeur en het reguleren van uw biologische klok . Daarnaast is het een kans om gedurende korte tijd op een gecontroleerde manier wat frisse lucht te krijgen.

slapeloosheid

 

 1. Behoud dagelijkse lichamelijke activiteit. 

  Door actief te blijven tijdens de lockdown, kunt u voldoende lichaamsvermoeidheid opbouwen om gemakkelijker in slaap te vallen en dieper te slapen.

 2. Beperk dutjes. 

  Tenzij u de vorige nacht heel weinig slaap heeft gehad, is het belangrijk om overdag of ‘s middags niet te slapen, omdat dit de slaapdruk vermindert en het risico op slapeloosheid vergroot .

 3. Zorg voor een sociaal leven. 

  Slecht nieuws in de media kan angst veroorzaken. Het is belangrijk om uw online sociale netwerken te gebruiken om steun te zoeken bij vrienden en familie om uw geest op peil te houden en uw geestelijke gezondheid te behouden. Dit is vooral belangrijk als u alleen woont of als u niet bij uw gezin bent.

 4. Wees gedisciplineerd in uw dieet. 

  Vermijd ‘s middags koffie te drinken, omdat dit nervositeit kan veroorzaken en’ s avonds de slaap kan vertragen. Het eten van grote, te rijke maaltijden voordat u naar bed gaat, kan ook de slaap vertragen. Sommige mensen hebben geen probleem met slapen, ook al drinken ze veel koffie en eten ze veel. Desalniettemin wordt aanbevolen om de hoeveelheden en tijdstippen van consumptie gedurende de dag onder controle te houden, omdat overtollige hoeveelheden de slaap kunnen schaden.

uitgerust wakker worden

 1. Vermijd apparaten met achtergrondverlichting voordat u naar bed gaat. 

  Nieuwe technologieën zijn een integraal onderdeel van ons leven en we zijn allemaal een beetje verslaafd aan onze smartphones, tablets en laptops. Het is absoluut belangrijk om ze minstens 30 minuten voor uw geplande slaaptijd opzij te zetten. Als u zich zorgen maakt dat u dat niet kunt doen, kunt u het apparaat in de “nachtmodus” zetten om de helderheid te verminderen. Door de vertraging van de hersenen met de natuurlijke cyclus van dag en nacht te verminderen, worden verstoringen in de biologische klok voorkomen en komt het de kwaliteit van de slaapop de lange termijn ten goede.

 2. Blijf niet in bed als u niet slaapt. 

  De hersenen zijn als een computer die bepaalde gebeurtenissen met bepaalde functies in verband brengt. De hersenen zullen bed en duisternis met slaap associëren en het hele proces van in slaap vallen op gang brengen. De hersenen zullen dit niet kunnen als ze worden afgeleid door andere activiteiten, zoals videogames, huiswerk, fysieke activiteit en alcohol. Het is het beste om een ​​boek te lezen, naar zachte muziek te luisteren, diepe ademhalingsoefeningen, of een andere ontspannende activiteit te doen. Blijf na het slapen niet langer dan een half uur in bed. Als u niet kunt slapen, is het het beste om uit bed te komen, een rustige activiteit te doen en pas naar bed terug te keren wanneer tekenen van vermoeidheid – zware oogleden, geeuwen, enz. – verschijnen.

 3. Accepteer dat niet al onze nachten perfect of rustgevend zijn. 

  We zijn allemaal onderhevig aan stress en ieder van ons heeft zijn eigen stressmanagementtechnieken. We moeten ons geen zorgen maken als we een paar dagen niet goed hebben geslapen. Voordat u van streek raakt door een slechte slaap, raad ik u aan de acht bovenstaande aanbevelingen door te nemen. Mensen hebben vaak moeite met slapen vanwege een triviaal probleem, een ruzie met een dierbare of werkgerelateerde angst. Het identificeren van uw stress en leren hoe u ermee om kunt gaan, is een goed begin.

 4. Vermijd slaappillen. 

  Langdurig gebruik van slaapmiddelen, zoals benzodiazepines of anxiolytica, zonder raadpleging van professionele zorgverleners, zou een situatie kunnen verergerendie aanvankelijk niet ernstig was. Het is beter om een ​​gezonde levensstijl aan te nemen dan medicijnen te gebruiken, zowel in normale situaties als tijdens het opgesloten zitten vanwege COVID-19.

Onthoud dat u goed moet slapen om effectief te kunnen werken, gezond te eten, plezier te hebben, rekeningen te betalen en voor uw dierbaren te zorgen, zowel in normale tijden als tijdens periodes van opsluiting!

Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans gepubliceerd

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.