Sacha Inchi Olie

Sacha Inchi Olie – de effecten en toepassingen van de Incanoot

sacha inchi olie

Gezond eten wordt tegenwoordig (gelukkig) steeds meer een trend. Vooral de zogenaamde superfoods zijn in opkomst. Eén van de soorten die vaak een superfood wordt genoemd, is de Inca-noot of Sacha Inchi-olie, het natuurlijke product wordt ook wel bergpinda of Inca-pinda genoemd. Wat is er zo bijzonder aan haar? Het bevat meer omega-3-vetzuren dan bijna welke andere plant of ander plantaardig product dan ook. Dit is al bewezen in verschillende onderzoeken.

Eeuwen geleden wisten de Inca’s al van de genezende krachten van de bergpinda. Zelfs vandaag de dag gebruiken de inheemse vrouwen de olie als cosmetica of ze gebruiken het voor spierpijn of reuma. Maar kan de noot hier echt bij helpen? Wat zeker is, is dat het wordt gebruikt om verschillende gerechten opnieuw te verfijnen. De noot kan natuurlijk ook puur gedronken worden. Zorg er echter wel voor dat deze van tevoren wordt geroosterd. Want de smaak is even wennen voor onze westerse fijnproevers. Tip: Sacha Inchi olie is een veganistisch alternatief voor visolie.

Koopadvies in een notendop – Het belangrijkste van Sacha Inchi-olie

Voordelen

Zeer hoog aandeel omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

In totaal meer dan 90% onverzadigde vetzuren

Geschikt voor huidverzorging en als anti-aging olie, inwendig gebruik bij hart- en vaatziekten, astma, reumatische klachten, reguleert het cholesterolgehalte, verlaagt de bloeddruk

Bevat veel tryptofaan, dat in het lichaam wordt verwerkt tot serotonine (gelukshormoon)

Nadelen

Door het grote aantal onverzadigde vetzuren is de olie ongeschikt om in te frituren en mag deze alleen koud gebruikt worden

De smaak is voor velen even wennen

Vitamine D bij Topvitamins.nl 

Kwaliteitskenmerken voor sacha inchi-olie

Wordt beschouwd als een geheime tip in de alternatieve geneeskunde

Geen enkele andere plant levert deze enorme hoeveelheid omega 3 vetzuren en wordt beschouwd als één van de beste oliën ter wereld.

Slechts 1 theelepel van de sacha inchi-olie dekt de dagelijkse behoefte aan alle omega-vetzuren

Relatief stabiel tegen oxidatie ondanks het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren

 

Sacha inchi-olie

Wat is Sacha Inchi?

Grondstof voor de olie: Plukenetia Volubilis Zaadolie, Sacha Inchi Notenolie

Oliesoort: Plantaardige olie

Groeigebieden: Peruaanse Andes, Amazonegebied Peru, Regenwoud, Tropisch Zuid-
                       Amerika, Zuidoost-Azië, Antillen-eilanden

Productie: Koud persen

Kleur: Geelachtig tot groenachtig, amber van kleur

Geur:  Scherp, zoals geraspte bladeren

Smaak: Licht nootachtige, aardse smaak

Opslag: Koel en donker

Houdbaarheid: Gesloten en, indien correct bewaard, tot 12 maanden

Gebruiken: Apotheek en geneeskunde, cosmetica, in de keuken, in technologie

Bijwerkingen: Met grotere hoeveelheden laxerend effect, anders momenteel niet bekend

Interacties: Momenteel geen bekend

Prijs per 100 ml: 7 tot 60 euro

 

Wat is de Inca-noot eigenlijk?

De sacha inchi wordt al meer dan 3000 jaar verbouwd of gekweekt in het Amazonegebied. De inchi-plant, ook wel Inka inchi (Latijn Plukenetia volubilis) genoemd, werd als heilig vereerd. De geroosterde noten werden gegeten om de Inca’s kracht en moed te geven. In oude Inca graven werden Sacha inchi-noten al in keramiek gevonden.

De Incanootplant is een klimplant waarvan de ranken tot drie meter lang kunnen worden. Het behoort tot de familie Kroontjeskruid en groeit in de tropische gebieden van Zuid-Amerika en de Antillen. Thailand is nu één van de Sacha Inchi-teeltgebieden. De rankplant met de harige bladeren behoort tot de meerjarige familie. Dit betekent dat het niet elk jaar na de oogst opnieuw hoeft te worden geplant. Halverwege de jaren negentig werd de rest van de wereld zich bewust van de bergpinda. De reden: voor het eerst werden gegevens gepubliceerd over de ongebruikelijke vet- en aminozuurpatronen in de noot. En deze vrucht vond al snel een bredere verspreiding.

Tegelijkertijd begon de teelt te bevorderen, vooral in Peru, omdat de sacha inchi heel goed gedijt in het Peruaanse Amazonegebied en daar zelfs zijn oorsprong vindt. De financiering was mede om politieke redenen, om de teelt van de cocaplant terug te dringen. Peru was oorspronkelijk het grootste cocateeltgebied. Vandaag staat het land “slechts” op de derde plaats. De teelt van de sacha inchi helpt bodemerosie op de junglehellingen te voorkomen.

De Inca-noot is door de Peruaanse regering uitgeroepen tot bedreigde plant. Wel worden landbouwprogramma’s ondersteund die gericht zijn op duurzame en ecologische teelt. Dit is met name gunstig voor de inheemse bevolking in de Peruaanse Andes, die met de teelt een groot deel van hun levensonderhoud kunnen financieren. De programma’s worden ook gecontroleerd door de staat. Het programma heet Pro-Amazonia.

In botanische zin is de sacha inchi helemaal geen noot, maar een zaadje. Om ideaal te kunnen groeien heeft de Incanoot temperatuurcondities nodig tussen de 10 graden en 36 graden Celsius. Het kan dan zelfs gedijen tot een hoogte van 1.700 meter. De basisvereiste hiervoor is echter voldoende water en zure grond. Dit is de reden waarom de bergpinda het liefst in de buurt van rivieren groeit. De naam Sacha Inchi komt van het Peruaanse regionale dialect Quechua. Sacha betekent heuvel en inchi is het woord voor pinda’s.

gedroogde sacha inchi vrucht

De sacha inchi oogsten

Als de groeiomstandigheden ideaal zijn (dus voldoende water en zure grond), zullen de zaden al twee weken na het zaaien ontkiemen. Na nog een week volgt de stengel met het eerste blad. Na ongeveer drie tot vijf maanden begint de Inca-noot te bloeien. Het duurt dan nog drie tot vier maanden voordat de eerste vruchten rijp zijn. Deze zijn aanvankelijk groen, hoe verder het rijpingsproces vordert, hoe donkerder de vruchten tot ze een donkerbruine of grijszwarte kleur hebben. Dan zijn de bergpinda’s rijp en kunnen ze geoogst worden. Het hele proces – van zaaien tot oogsten – duurt zo’n 7,5 tot 9,5 maanden.

Omdat de sacha inchi bij natuurlijke groei erg groot wordt, wordt hij in de plantages tot twee meter hoog gesnoeid. Dat maakt de oogst een stuk makkelijker. De zaaddozen die na het rijpen barsten lijken veel op de steranijsvruchten. Elk van de kamers bevat één van de felbegeerde bergpinda’s.

De zaaddozen worden op de klassieke manier geoogst, vergelijkbaar met noten. De oogst gebeurt handmatig. Vroeger werden de schelpen met de hand gekraakt, maar tegenwoordig wordt dit werk machinaal gedaan. Vervolgens worden de bergpinda’s in de zon gedroogd en tot olie geperst, geroosterd of gemalen. De olie wordt ook koud geperst. Na het persen blijft er een zogenaamde cake over, die kan dienen als eiwitbron voor mens en dier. Traditioneel worden de noten na de oogst geroosterd en gemengd met maïsmeel en peper. Hierdoor verliest de Incanoot zijn licht bittere smaak. In sommige gebieden wordt de olie gewonnen uit de Incanoot ook gebruikt als lampolie of smeerolie.

 

Ingrediënten van sacha inchi olie en incanoot

De olie die wordt gewonnen uit de Incanoot heeft een gehalte aan omega-3 (alfa-linoleenzuur) van 47,9%, 34,95% omega-6 (linolzuur) en 9,36% oliezuur en omega 9 dus het hoogste gehalte aan essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren zuren van alle eetbare oliën. Deze zijn van vitaal belang voor het menselijk organisme omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren. Overigens ontving de Sacha Inchi-olie in 2007 de gouden medaille bij AVPA Food Commodities. De olie heeft ongeveer 800 kcal per 100 gram en is een prima alternatief voor visolie. Andere plantaardige oliën zoals olijf-, saffloer- of zonnebloemolie hebben een aandeel van 1%, sacha inchi-olie bijna 50% alfa-linoleenzuur – ook omega-3-vetzuren.

 

De voedingswaarden van de sacha inchi

Hieronder staan ​​enkele voedingswaarden van Sacha Inchi per 100 ml of per 100 gram:

Energie: 3442 Kj/ 837 Kcal

Vet: 93 gram

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 10 gram.

Meervoudig onverzadigd vet 76 gram.

Verzadigd vet: 7 gram

Vitamine E: 35 mg

Eiwit: 60% van het eiwitpoeder

Effect van de Inca-noot

Een dagelijkse behoefte tussen 100 mg en 600 mg van de omega 3-vetzuren EPA en DHA is gespecificeerd of aanbevolen door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Ook de EFSA (European Food Safety Authority) beveelt een dagelijkse consumptie van 250 gram van deze vetzuren aan.

Vaak raken voedingsbewuste mensen in paniek bij het horen of lezen van het woord ‘vet’. De essentiële vetzuren in de olie van de Incanoot zijn echter zogenaamde “goede vetten”. Alfa-linoleenzuur (omega-3) is bijvoorbeeld nodig voor de mens. Dit vetzuur, ook bekend als ALA, helpt bij het handhaven van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Incanootolie is één van de beste bronnen van uitgebalanceerde, plantaardige omega-vetzuren. Het bevat ook vitamine E: 17-35 mg/100 g als antioxidant, daarom wordt het vaak gebruikt in cosmetica. Ook atleten, veganisten/vegetariërs en mensen met allergieën (coeliakie) kunnen profiteren van de ingrediënten.

Uiteraard komt dit vetzuur ook voor in zeevis. Veel mensen eten echter geen vis om morele, smaak- of gezondheidsredenen. Olie verkregen uit de Inca-noot smaakt fruitig en licht nootachtig – het is ook veganistisch. De kleur van de olie glinstert van licht transparant tot intens goud en amber.

sacha-inchi

Sacha Inchi in cosmetica

De olie die uit de noot wordt gewonnen, wordt vaak gebruikt in de cosmetica-industrie omdat het vitamine E bevat, dat vaak wordt beschouwd als een anti-aging vitamine. Cosmetica gemaakt van sacha inchi-olie zoudenbij uitwendig gebruik de vochtbalans in de huid herstellen en haar en nagels versterken. Zelfs bij psoriasis of neurodermitis zou de olie op zijn minst een droge huid helpen tegengaan. Sommige natuurgenezers gebruiken de olie van de Incanoot ook als massageolie, omdat het zou helpen tegen reumatische klachten en spierpijn.

Sacha inchi olie in de keuken

In de keuken is sacha inchi olie onder andere geschikt als dressing of dipsaus. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden in sauzen, pasta’s of op brood. De olie mag echter niet tot hoge temperaturen worden verwarmd, omdat hierdoor veel waardevolle ingrediënten verloren gaan.

In tegenstelling tot andere eetbare oliën heeft sacha inchi-olie een zeer lange houdbaarheid omdat het relatief stabiel is tegen oxidatie. Als het op een droge en donkere plaats wordt bewaard, kan het tot een jaar worden gebruikt. Daarnaast bevat de bergpinda geen gluten en kan deze ook door mensen met coeliakie worden geconsumeerd.

De bergpinda, of de olie, is ook erg eiwitrijk. Tijdens onderzoek werd het belangrijkste opslageiwit – een nieuw type albumine – geïsoleerd, dat in water oplosbaar is. De samenstelling van dit aminozuurpatroon komt overeen met de voedingsaanbevelingen van de FAO/ WHO voor een volwassene. Het heeft ook een ongewoon hoog tryptofaangehalte. Bovendien is het gehalte aan fenylalanine relatief laag. Volgens een onderzoek toonde het in vitro een goede verteerbaarheid. (Sathe SK, et al. Isolatie, zuivering en biochemische karakterisering van een nieuw in wateroplosbaar eiwit van Inca-pinda (Plukenetia volubilis L.). J Agric Food Chem 2002; 50). Dit is echter een onderzoek dat nog niet wetenschappelijk is bevestigd.

 

Andere mogelijke toepassingsgebieden op de huid

Als het om huidverzorging gaat, zijn cosmetica gemaakt van sacha inchi anti-jeuk en hypoallergeen. Er wordt ook gezegd dat het helpt bij ontstekingen. Ook andere mogelijke toepassingsgebieden voor de sacha inchi komen aan bod. Het is te hopen dat het naast een cholesterolverlagend effect ook een positief effect heeft op hoge bloeddruk. Ook de effecten op psychische aandoeningen en bepaalde vormen van kanker (prostaat en kanker) worden onderzocht. Ook dit is nog niet wetenschappelijk bevestigd, aangezien er tot nu toe alleen dierproeven hebben plaatsgevonden.

Zelfs als de Inca-noot veel positieve eigenschappen heeft, moeten diabetici toch met hun arts overleggen voordat ze sacha inchi-oliën of -producten consumeren. Kinderen en senioren kunnen alle Sacha Inchi-producten met vertrouwen consumeren, op voorwaarde dat er geen intoleranties of ziektes zijn waardoor het gebruik ervan contraproductief zou zijn.

Welke producten gemaakt van Inca-noten zijn er?

Sacha Inchi is verkrijgbaar in verschillende productvarianten. Enerzijds is er natuurlijk de sacha inchi olie. Hier moet u ervoor zorgen dat u 100% pure natuurlijke olie uit de biologische landbouw koopt. Dan zijn er natuurlijk de geroosterde noten, die zo gegeten kunnen worden, maar ook een interessant bijgerecht voor de salade zijn.

Er is ook sacha inchi-eiwitpoeder, dat wordt verkregen uit de pitten. Dit poeder is bijzonder geschikt voor sporters ter ondersteuning van spier- en krachtopbouw. Het kan worden genoten bij het eten of als drankje.

Natuurlijk zijn er ook cosmetische producten gemaakt van sacha inchi-olie, of het nu haar- of huidolie of huidbalsem is.

Incanoot

Sacha inchi-olie kopen – waar moet rekening mee worden gehouden?

Als je sacha inchi-olie wilt kopen, moet je pure olie uit Peru kopen. De hoogste prioriteit is dat je de beste kwaliteit kiest zonder toevoegingen. Incanootproducten, zoals sacha-inchipoeder en hele noten, zijn online te koop tegen relatief lage prijzen. In de gewone supermarkt is het lastig om deze producten te vinden. Als het er zou zijn, kun je het vinden in goed gevulde delicatessenwinkels. Een biologisch keurmerk is een pré. Qua prijs ligt de prijs ergens tussen de 8 en 10 euro per 100 ml.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.