ONTDEKKING: Natuurlijke zoetstof xylitol kan bacteriën en virussen bestrijden, waaronder het COVID-19-virus

De natuurlijke zoetstof xylitol is een caloriearm alternatief voor suiker. Xylitol kan sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen hebben .

 

Onderzoek suggereert dat xylitol zowel antibacteriële als antivirale eigenschappen kan hebben, een ongebruikelijke combinatie die wordt aangetroffen in een natuurlijk ingrediënt. Xylitol kan mensen helpen door gevaarlijke en dure voorgeschreven medicijnen te verminderen tegen ziektes als het Coronavirus COVID-19.

 

Xylitol wordt vaak gebruikt als suikeralternatief en is te vinden in veel suikervrije producten zoals kauwgum, zuigtabletten, siropen, neussprays, tandpasta en mondspoelingen.

 

De antibacteriële eigenschappen van de natuurlijke zoetstof zijn al een tijdje bekend. In 2019 publiceerden onderzoekers een artikel in het peer-reviewed gezondheids- en voedingstijdschrift  Nutrients  waarin staat  dat de inname van xylitol een verbinding in de darm produceert die bekend staat als boterzuur. Dit “bevordert de aanmaak van regulerende T-cellen”, die belangrijke componenten zijn van het immuunsysteem van een persoon.

 

Andere studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van xylitol in het lichaam bepaalde schadelijke bacteriën kan ontmoedigen om zich aan de slijmvliezen van de longen te hechten. Van xylitol is ook gebleken dat het bestand is tegen stafylokokkeninfecties .

 

Xylitol werkt als een antiviraal medicijn tegen COVID-19

Vanwege de COVID-19-pandemie zijn de mogelijkheden van xylitol als een effectief antiviraal medicijn bestudeerd.

 

In de afgelopen jaren is het vermogen van xylitol om griep te bestrijden onderzocht. In het peer-reviewed en open-source wetenschappelijke tijdschrift  PLOS One , ontdekten onderzoekers dat xylitol in combinatie met rode ginseng effectief was bij het “verlichten van door griep veroorzaakte symptomen” die verband houden met influenza A.

Onderzoekers in hun aanbevelingen voor toekomstige studies schreven: “Dit beschermende effect van xylitol moet worden overwogen in relatie tot andere ziekten”

 

Omdat uit onderzoek blijkt dat xylitol een effectieve antibacteriële en antivirale medicatie kan zijn, hebben bedrijven neusproducten geïntroduceerd die xylitol bevatten, wat effectief zou kunnen zijn tegen SARS-CoV-2. Uit een onderzoek naar een van de neussprays die xylitol en jota-carrageen, een soort rode algen, bevatte, bleek dat deze combinatie “het voordeel van een geformuleerde neusspray kan vergroten” die dan speciaal is gemaakt om het virus dat COVID-19 veroorzaakt, te bestrijden.

 

Een recentere studie die in 2021 in de  Journal of Allergy and Infectious Disease  werd gepubliceerd, toonde aan dat  intranasale toediening van antivirale middelen  zoals xylitol, grapefruitzaadextract, corticosteroïden en waterstofperoxide klinisch voordeel kan opleveren voor COVID-19-patiënten.

 

De neusspray kan de virale activiteit in het nasale pad verminderen, waardoor bij de mensen die het virus nog niet hebben de overdracht van COVID-19 kan worden voorkomen en bij de mensen die het wel hebben de ernst van het virus kunnen beheersen.

 

Deze studie werd uitgevoerd bij verschillende patiënten met milde tot matige COVID-19-symptomen. Ze kregen een neusspray toegediend met xylitol en grapefruitzaadextract. Onderzoekers merkten al op dag 4 van de COVID-19 besmetting een snelle vermindering en verbetering van de symptomen op.

 

Op dag 7 hadden de patiënten in het onderzoek al meerdere keren negatief getest op COVID-19. Deze “snelle klinische verbetering” wordt toegeschreven aan de xylitol-neusspray.

 

“Er zijn momenteel maar beperkte strategieën beschikbaar voor het wijzigen van de virale inhoud in de luchtwegen van geïnfecteerde patiënten, wat de noodzaak rechtvaardigt voor nieuwe therapeutische interventies die gericht zijn op de belangrijkste infectieroute”, “We stellen voor dat intranasale toediening van virusdodende en antivirale therapieën een nieuwe strategie kan zijn om een ​​extra klinisch voordeel te bieden door de virale activiteit in de nasale route te verminderen, waardoor overdracht van ziekten wordt voorkomen, de ernst van de ziekte wordt beheerst en complicaties worden beperkt.”

 

Het vermogen van xylitol-neussprays om het reukvermogen van COVID-19-patiënten te herstellen, wordt ook onderzocht.

 

Naast zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen, wordt xylitol ook beschouwd als een prebioticum dat de darmfunctie en beweeglijkheid kan verbeteren. De laxerende effecten van xylitol maakt het ook een effectieve behandeling tegen constipatie. De aanwezigheid van boterzuur – geproduceerd door de inname van xylitol – is ook in verband gebracht met een verminderd risico op colorectale kanker.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.