Manuka honing: effect en toepassing

manuka honing

Manukahoning is niet alleen lekker, maar ook gezond

Er wordt gezegd dat manuka-honing speciale helende krachten heeft die kunnen worden gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Zelfs de oude Grieken kenden honing als remedie. Hippocrates gebruikte het voor koorts en als wondverband. Maar Manuka-honing kan nog veel meer!

De Manuka honing uit Nieuw-Zeeland is door de samenstelling en concentratie van de ingrediënten een zeer bijzondere honing die vooral een sterke antibacteriële werking heeft. Het kan bijvoorbeeld helpen bij luchtwegaandoeningen, maag-darmklachten en als wondverband.

Manuka Honing – Snel overzicht

Alle belangrijke feiten over Manuka honing vind je in ons korte overzicht.

  • Effect: Manukahoning verschilt van “gewone” honing vanwege het hoge methylglyoxalgehalte. Dit is met maximaal 800 milligram per kilogram beduidend hoger dan het gehalte in “gewone” honing (die bevat zo’n 20 milligram per kilogram). Hierdoor heeft Manukahoning een bijzonder sterke antibiotische en antivirale werking. Er wordt ook gezegd dat manuka-honing schimmelwerende eigenschappen bezit.

  • Intern gebruik: Luchtweginfecties zoals sinusitis, verkoudheid, bronchiale aandoeningen of keelpijn; tandbederf, tandplak, tandvleesproblemen; verschillende gastro-intestinale problemen; 
    Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen kan het bij veel ontstekingsziekten worden gebruikt. 

    Commerciële Manuka-honing kan voor intern gebruik worden gebruikt, maar zorg ervoor dat u het haalt bij een serieuze leverancier. De methylglyoxalwaarde moet correct zijn. Deze waarde wordt gegeven in MGO en geeft de respectievelijke sterkte van de honing aan. Een honing die bijvoorbeeld 100 milligram per kilogram bevat, wordt gegeven als MGO 100+.

  • Uitwendig gebruik: Open wonden, chronische wondinfecties, brandwonden en neurodermitis. Algemene versnelling van weefselgenezing. Bovendien zouden de ontstekingsremmende eigenschappen van honing helpen bij gewrichtsproblemen zoals artrose en artritis of vervelende koortsblaasjes sneller laten verdwijnen door er honing op te deppen. Voor uitwendige behandeling, vooral van wonden en zweren, mag alleen een zogenaamde Medi-Honey van de apotheek worden gebruikt, gesteriliseerd door bestraling.

  • Gebruiksbeperkingen: Niet gebruiken als u diabetes heeft, het verhoogde gehalte aan methylglyoxal is zeer waarschijnlijk gevaarlijk. Bij kinderen is honing gecontra-indiceerd in het eerste levensjaar.

  • Verschillende producten met manukahoning: U kunt pure manukahoning in verschillende sterktes kopen. In de apotheek is er ook gesteriliseerde Medi-Honey voor wondbehandeling. Ook zijn er diverse producten zoals keelsprays of crèmes die Manuka bevatten. Bij de aankoop van dit product is het essentieel om aandacht te besteden aan de herkomst en kwaliteit.

Bestanddelen en effecten van Manuka-honing

Honing is een oververzadigde suikeroplossing, bestaande uit tachtig procent suiker en twintig procent water. Daarnaast is het rijk aan enzymen en bevat het vitamines en mineralen. Alleen al het hoge suikergehalte geeft honing een antibacteriële werking. De suiker onttrekt het water aan de bacteriën, waardoor ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast bevat honing waterstofperoxide, dat vooral op wonden een ontstekingsremmende werking heeft.

Een ander ingrediënt is methylglyoxal, dat wordt geproduceerd door suiker af te breken. Dit is voornamelijk verantwoordelijk voor de antibacteriële werking. Lokale honing bevat ook methylglyoxal, maar alleen in kleine hoeveelheden. Manukahoning bevat een veelvoud hiervan, tot wel 800 milligram per kilogram, afhankelijk van bewaring en herkomst. Daarentegen bevat “gewone” honing meestal slechts 20 milligram per kilogram. 

Voor een voldoende antibacteriële werking is minimaal 100 milligram methylglyoxal per kilogram nodig. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze heerlijke Manuka honing zelfs de agressieve Staphylococcus aureus in toom houdt en ook effectief is tegen andere antibioticaresistente stammen. Manuka honing is niet alleen antibacterieel, maar ook antiviraal.

Manukahoning wordt verkregen uit de bloemen van de Nieuw-Zeelandse mirte uit de Zuidzee. De Zuidzeemirte, ook bekend als Manuka, is een plantensoort uit de mirtefamilie (Myrtaceae) en is botanisch bekend als Leptospermum scoparium. Het is inheems in de bergachtige streken van Nieuw-Zeeland en het zuidoosten van Australië (New South Wales). De naam Manuka komt uit de Maori-taal.

Manuka-honing wordt eerst geoogst en geproduceerd zoals normale honing. Eerst vertoont het een laag gehalte aan methylglyoxal en een hoog gehalte aan een stof genaamd dihydroxyaceton. Pas als de honing bij 37 graden Celsius wordt bewaard, daalt het dihydroxyacetongehalte en stijgt het methylglyoxalgehalte.

manuka-honing

Intern en extern gebruik

Het is belangrijk om hier te vermelden dat alleen gesteriliseerde Manuka honing (bestraald met gammastraling) voor uitwendig gebruik mag worden gebruikt. Honing van voedingskwaliteit is hiervoor niet geschikt. Voor de behandeling van wonden en zweren moet gekozen worden voor een goedgekeurd medisch product met een geldige CE-markering, verkrijgbaar in de apotheek (zogenaamde Medi-Honey). Dit wordt al toegepast in klinieken, ziekenhuizen en verpleegtehuizen.

Voor inwendig gebruik kan een “gewone” Manukahoning” gebruikt worden. Toch moeten ook hier bepaalde aanduidingen in acht worden genomen. Hoe meer methylglyoxal honing bevat, hoe sterker de potentie van honing, d.w.z. hoe sterker het antibacteriële effect. Dit is te herkennen aan de drie letters MGO (methylglyoxalconcentratie in milligram per kilogram). Zo bevat een honing met MGO 400+ minimaal 400 milligram methylglyoxal per kilogram. Dit is zeer goed en dat betekent dat deze honing nu al tot de topklasse behoort.

Een andere waarde is UMF (unieke manuka-factor). Deze wordt alleen toegekend aan Manuka honing die ook in Nieuw-Zeeland is gebotteld. Een score van UMF 10 is gelijk aan MGO 100+, UMF 15 is gelijk aan MGO 250+, UMF 20 is gelijk aan MGO 400+ en een UMF-score van 25 is gelijk aan MGO 550+. Let bij het kopen zeker op kwaliteit; de waarden op het etiket moeten afkomstig zijn van een onafhankelijk honing laboratorium.

Intern gebruik

Manuka-honing kan worden gebruikt voor een breed scala aan ziekten en aandoeningen. In de eerste plaats moet een ontsteking van de luchtwegen worden genoemd. Keelpijn, loopneus, sinusitis en bronchiale aandoeningen kunnen worden behandeld met deze speciale honing, die ook nog eens heerlijk smaakt en meestal geen bijwerkingen heeft.

Er zijn aanwijzingen dat Manukahoning ook kan helpen bij maagproblemen, zoals een maagzweer veroorzaakt door de Helicobacter pylori. Studies hebben aangetoond dat Manuka honing een remmend effect heeft op de Heliobacter pylori en de Escherichia coli (coli-bacteriën). Bij verschillende maag- en/of darmproblemen wordt één tot twee theelepels Manukahoning aanbevolen.

Aangezien dit smakelijke natuurlijke middel ook een antimicrobiële werking zou hebben (tegen schimmelinfecties), kan het ook nuttig zijn bij Candida-schimmelinfecties. Hier moet echter vooraf een gesprek met een arts plaatsvinden en vervolgens, indien nodig, een behandeling met Manuka-honing.

Vanwege de ontstekingsremmende werking kan Manukahoning worden gebruikt voor een verscheidenheid aan ontstekingsziekten. Blaas- en prostaatontsteking kunnen gelijktijdig worden behandeld na overleg met een arts. Twee liter groene thee, verrijkt met manuka honing, gedronken gedurende de dag, zou hierbij moeten helpen. 

Aften op het mondslijmvlies zijn vaak resistent tegen conventionele therapieën. Het kan nuttig zijn om hiervoor meerdere keren per dag Manuka-honing te gebruiken. Een dagelijkse kop lauwe groene thee met een theelepel Manuka-honing zou over het algemeen het immuunsysteem versterken en heerlijk smaken.

Honing is zoet en bevat een grote hoeveelheid suiker. Desondanks, of juist daardoor, heeft het een antibacteriële werking, ook op het gebied van het gebit, d.w.z. tegen tandbederf of ter preventie. Pathologische kiemen moeten worden vernietigd, de gezonde mondflora moet worden opgebouwd en de tanden moeten ook worden beschermd tegen tandplak. Het gebruik van Manuka-honing is bijvoorbeeld bedoeld om de progressie van parodontitis tegen te gaan. Dit effect is zelfs bewezen in een wetenschappelijk onderzoek, maar mag het feit dat suiker tandbederf kan veroorzaken bij het consumeren van pure honing niet worden genegeerd.

Bij klachten aan het oor, neus en keelkanaal moet driemaal daags een theelepel honing in de mond worden gehouden en langzaam worden doorgeslikt om de klachten te verlichten. Het aanbrengen van Manuka honing in de neusholte kan helpen bij een verkoudheid of bijholteontsteking. Een studie kon een significante vermindering van de biofilm van Staphylococcus aureus aantonen. Een te hoge methylglyoxalconcentratie had echter een negatief effect op het neusslijmvlies en de trilhaartjes. Een waarde van 1,8 milligram per milliliter MGO mag hier niet worden overschreden.

Een ander toepassingsgebied kunnen leverproblemen zijn. Een behandeling met twee theelepels Manukahoning MGO 400+ zou hier moeten helpen; Hierover zijn echter nog geen wetenschappelijke studies beschikbaar.

Een studie vond zelfs een remmend effect op de proliferatie van darmkankercellen en borstkankercellen in verband met chemotherapie.

manuka honing

Extern gebruik

Zoals eerder vermeld, mag alleen gesteriliseerde honing, bekend als “Medi-Honey”, worden gebruikt voor het aanbrengen op open wonden en brandwonden. Er zijn echter veel aanbevelingen die stellen dat natuurlijke, niet-bestraalde honing zelfs op diepere wonden kan worden aangebracht. Dit blijft echter controversieel.

Uitwendig toegepast, zou Manuka-honing de wondgenezing bevorderen. 

Manukahoning wordt al jaren met succes in de praktijk gebruikt bij chronische wondinfecties en bij aangezichtschirurgie in de nazorg.

Als de huidziekten slechts oppervlakkig zijn, zoals neurodermitis, psoriasis of erytheem in het gezicht, kunnen de aangetaste gebieden worden behandeld met normale Manuka honing. Hiervoor wordt de honing dun aangebracht en afgedekt met een verband. Voor deze plaatselijke toepassing wordt een MGO 100+ sterkte Manuka-honing aanbevolen. De behandeling van neurodermitis is tot nu toe in één onderzoek als veelbelovend beoordeeld. Er zijn echter nog steeds geen zinvolle onderzoeken naar de behandeling van psoriasis of erytheem in het gezicht met manukahoning.

Uitwendig toegepast, zou deze zoete massa ook helpen bij gewrichtsproblemen, zoals artrose of artritis. Hier wordt de honing in gemasseerd en vervolgens met plukbewegingen bewerkt tot een witte massa ontstaat, die vervolgens met een vochtige doek wordt verwijderd. Dit zou een ontgiftende en ontstekingsremmende werking hebben.

Vervelende koortsblaasjes op de lip moeten ook redelijk goed reageren op de honingbehandeling. De honing wordt meerdere keren per dag ingesmeerd op de koortsblaasje en het is de bedoeling om het er niet af te likken, hoewel dit natuurlijk erg verleidelijk is. Een combinatie met propolis tinctuur wordt aanbevolen.

Last but not least kan Manuka-honing worden gebruikt om insectenbeten te behandelen of zijn ontstekingsremmende en wondgenezende eigenschappen te ontplooien bij een ongecompliceerde zonnebrand zonder blaren.

Toepassingsbeperkingen:

Mensen met diabetes mogen geen manuka honing gebruiken. Verhoogde niveaus van MGO zijn gevonden bij personen die lijden aan deze stofwisselingsstoornis, waarvan wordt aangenomen dat deze verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van diabetische neuropathie.

Aan de andere kant is er niets mis met uitwendig gebruik, dit wordt zelfs toegepast bij het diabetisch voetsyndroom. Vanuit de reguliere geneeskunde is er echter vraag naar meer en beter uitgevoerd onderzoek.

Bij kinderen tot een jaar is elke honing gecontra-indiceerd.

Diverse producten met Manuka honing

De kosten van een pot Manuka honing kunnen sterk variëren, afhankelijk van het gehalte aan methylglyoxal (MGO). De adviesprijs (RRP) van een gerenommeerde fabrikant uit Nieuw-Zeeland voor 250g Manukahoning MGO 550+ is 79,90 euro, voor 250g Manukahoning MGO 400+ is het 56,90 euro, 250g MGO 250+ zou 33,90 euro moeten kosten en voor 250g met een waarde van MGO 100+ is 22,90 euro. Dit is de adviesprijs van de fabrikant, natuurlijk kunnen de prijzen in verschillende winkels en online winkels variëren. Grotere verpakkingen zijn relatief goedkoper, kleinere duurder. Volgens de adviesprijs kost Medi-Honey van de apotheek 48 euro voor 50g. Er zijn natuurlijk verschillende verpakkingsgroottes.

manukahoning

Overzicht

Manuka-honing is een smakelijk zoet voedsel met een hoge medicinale waarde. Er zijn talloze mogelijke toepassingen waarvoor deze honing verlichting kan brengen.

Helaas zijn er ook soorten honing op de markt die zichzelf Manuka honing noemen, maar eigenlijk geen Manukahoning zijn. Hierbij moet aandacht worden besteed aan zuiverheid en efficiëntie. Een onafhankelijk honinglaboratorium had de honing moeten testen en dit moet ook op het etiket worden vermeld. De afkortingen MGO of UMF zijn daarbij een grote hulp. De Manuka-honingvariëteiten in natuurvoedingswinkels en apotheken zijn echter te vertrouwen.

Sommige wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit en veiligheid van regelmatige inname van Manuka-honing met een hogere MGO-waarde al bevestigd. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.