Intensief gebruik van desinfectiemiddelen doet ons meer kwaad dan goed bij COVID-19

desinfectie covid-19 corona

  • Er zijn gezondheidsrisico’s verbonden aan overdreven intense desinfectie.
  • Het coronavirus verspreidt zich zelden vanaf oppervlakken naar mensen.
  • Onafhankelijke gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens: water en zeep werken prima.

Als je nog steeds zowat alles wat je bezit desinfecteert om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, is het tijd om te stoppen. 

Wat zijn de juiste manieren voor het reinigen en desinfecteren oppervlakken om de verspreiding van COVID-19 thuis en in faciliteiten te voorkomen?

Ouderwets schoonmaken met water en zeep of wasmiddel werkt over het algemeen prima en beschermt zo ook tegen COVID-19-infecties.

U hoeft geen tijd meer te verspillen aan het volledig vernietigen van dit virus op oppervlakken met sprays en desinfectiemiddel. 

“In de meeste situaties is het regelmatig reinigen van oppervlakken met zeep en wasmiddel voldoende men hoeft de oppervalken niet noodzakelijk te desinfecteren, dit is voldoende om het risico van verspreiding van COVID-19 te verkleinen.

Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat het regelmatig reinigen met zeep en water meestal voldoende is om dit virus weg te wassen en infecties te voorkomen. 

Mensen kunnen worden geïnfecteerd door contact met besmette oppervlakken, maar, dat risico is echt laag, gebaseerd op de wetenschap.

 regenjassen, regenkleding, regenjack, regencape

Het risico om COVID-19 op te lopen via oppervlakken is laag

Effectieve reiniging verwijdert ziektekiemen van oppervlakken. Desinfecteren gaat nog een stap verder, door ze ter plekke te doden.

Maar desinfectie voor het coronavirus, een respiratoir virus dat meestal via persoonlijk contact wordt verspreid , is meestal niet echt nodig. 

“Ik ben een groot voorstander van effectieve reiniging met zeep en water”

Het aanbrengen van desinfectiemiddel zonder eerst de oppervlakken goed te reinigen verbruikt het meeste desinfectiemiddel en verspreidt alleen ziektekiemen.

Er zijn twijfels over hightech UV-desinfectiemiddelen

Er is geen goed bewijs is dat ‘alternatieve’ desinfectiemethoden, zoals UV-straling of blauwe led-lichten echt werken om het virus te doden.

Veel zogenaamde ‘desinfectiemiddelen’ die speciaal voor elektronica zijn gemaakt, zijn ook niet volledig effectief tegen het coronavirus, omdat ze alcohol bevatten om snel te drogen. (Desinfecterende middelen moeten meestal enkele minuten nat blijven om volledig te werken.)

Als u gaat desinfecteren, zorg dat u altijd eerst het productlabel leest, de instructies van de fabrikant voor veilig gebruik volgt en handschoenen draagt. 

 

Desinfectie zonder goede ventilatie is slecht voor onze gezondheid

Vernevelen, begassing en andere dergelijke theatervoorstellingen van industriële reinheid kunnen gemakkelijk meer kwaad dan goed doen als het gaat om de menselijke gezondheid. 

Het willens en wetens vernevelen van ontsmettingsmiddelen in een gebouw is meestal niet effectief

Dat komt omdat de meeste vernevelaars zijn ontworpen om in zeer specifieke (hoge) concentraties en op zeer specifieke oppervlakken te werken. Besproeien op de niveaus die nodig zijn om virussen echt uit een ruimte te verwijderen, kan het voor mensen moeilijk maken om te ademen .

“Ontsmettingsmiddelen kunnen een astma-aanval uitlokken”

Desinfectie mag uitsluitend gericht zijn op oppervlakken waar een hoge aanraking plaats vind en gemeenschappelijke ruimtes waar mensen elkaar ontmoeten 

Desinfectie van gedeelde ruimtes kan nuttig zijn als het zich in een gebied bevindt waar het aantal gevallen van COVID-19 hoog is, het niet gemakkelijk is om je handen te wassen of als er kwetsbare bevolkingsgroepen zijn die samen één ruimte gebruiken. 

Als mensen zorgen voor mensen die ziek zijn, is dat een constante blootstelling aan een besmettelijk virus. Mensen zouden intens gebruikte oppervlakken en dingen die die persoon heeft aangeraakt moeten reinigen en desinfecteren.”

Er wordt wel aangeraden om extra voorzichtig te zijn met oppervlakken die veel worden aangeraakt, waaronder tv-afstandsbedieningen, deurknoppen, aanrechtbladen en gedeelde badkamers. In wezen is in de meeste gevallen routine of dagelijkse schoonmaak voldoende.’ ”

Hoe u desinfecterende producten veilig kunt gebruiken als dat nodig is

De meeste reinigings- en desinfectiemiddelen zijn veilig, mits gebruikt in overeenstemming met het label.”

Er wordt benadrukt dat als u thuis desinfecteert, u: 

  1. Ervoor zorgt dat u de oppervlakken die u desinfecteert eerst goed reinigt . (Zodat het desinfectiemiddel dan ook daadwerkelijk zijn werk kan doen).
  2. Lees de productinstructies volledig, zodat u weet hoe het desinfectiemiddel werkt (de meeste zullen minimaal een paar minuten nat moeten blijven).
  3. En tot slot, “doe de ramen open, doe de deuren open” om de ruimte te ventileren terwijl je aan het schoonmaken en desinfecteren bent.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.