Doen diëten met een laag zoutgehalte meer kwaad dan goed?

zout gezond of ongezond?

Diëtisten en gezondheidsdeskundigen bevelen vrij snel een natriumarm dieet aan. Vaak zeggen artsen dat de zoutinname een belangrijke oorzaak is van hoge bloeddruk, hartaandoeningen en nieraandoeningen. Het Center for Science in the Public Interest bestempelt zout zelfs als “misschien wel het dodelijkste ingrediënt in ons voedselketen “. Zout wordt al jaren in een kwaad daglicht gezet, maar waarom is dat?

Dr. James DiNicolantonio, een cardiovasculair onderzoeker aan het Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City, heeft een heel andere kijk op zout na bestudering van de impact ervan op de menselijke gezondheid in de afgelopen tien jaar. Zijn onderzoek naar zout bracht hem er toe dit te publiceren: “The Salt Fix: Why the Experts Got it All Wrong—and How Eating More Might Save Your Life.” Dr. DiNicolantonio zegt dat van veel mensen het lichaam juist honger heeft naar zout. Volgens onderzoek kunnen zoutarme diëten meer kwaad dan goed doen.

Een zoutarm dieet kan gevaarlijk zijn, veroorzaakt een snelle hartslag, duizeligheid en vaatwand stijfheid

Al vroeg in zijn carrière als openbare apotheker heeft Dr. DiNicolantonio de negatieve gevolgen voor de gezondheid van een natriumarm dieet geobserveerd. Patiënten met een natriumarm dieet die ook medicijnen tegen lage bloeddruk gebruikten, meldden vaak duizeligheid, uitdroging en een snelle hartslag. Toen deze patiënten werden getest, was hun natriumgehalte gevaarlijk laag. In bijna alle gevallen stopte de arts de medicatie of halveerde de dosis. Even belangrijk was dat de dokter de patiënten vertelde om zout aan hun voedsel toe te voegen om hun natriumgehalte weer op peil te krijgen.

Het menselijk lichaam heeft zich gedurende verschillende eeuwen aangepast om grote hoeveelheden zout te metaboliseren. Vóór koeling en wijdverbreid gebruik van synthetische conserveermiddelen, was zout het standaard conserveermiddel en smaakversterker. Het menselijk lichaam heeft natrium nodig om een ​​goede vochtbalans in de cellen te behouden. Natrium is essentieel voor de cardiovasculaire functie, spiercontractie en voor het reguleren van zenuwimpulsen.

Veel mensen hunkeren naar zout, maar het is niet het zout dat de vijand is. Wanneer het lichaam naar zout hunkert, denken veel mensen misschien dat het het bewerkte junkfood is dat zout bevat waarvan we denken dat we het willen, terwijl het eigenlijk alleen maar het zout is. Deze junkfood is gedrenkt in gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën en zit boordevol natriumnitraat, MSG en andere inflammatoire voedselchemicaliën die de endotheelcellen in de bloedvaten beschadigen. Medische instellingen geven snel de schuld aan een natuurlijk en noodzakelijk element zoals zout, maar geven GEEN advies over de voedingschemicaliën en junkfood die vaak gepaard gaan met een zoutrijk dieet. Bovendien is veel van het zout in het standaard dieet gejodeerd zout, dat is verwarmd tot 538 graden celcius, waardoor het zout van wordt verwijderd uit essentiële mineralen die het lichaam juist nodig heeft. Waarom gaan de medische autoriteiten ervan uit dat het zout de boosdoener is van hartaandoeningen, terwijl ze alle andere inflammatoire voedselchemicaliën negeren die daadwerkelijk druk uitoefenen op de bloedvaten?

Een zoutarm dieet is voor de meeste mensen zinloos voor het verlagen van de bloeddruk

Volgens 185 gecontroleerde onderzoeken naar natrium inname, ontdekten onderzoekers dat minder zoutinname de bloeddruk verlaagt, maar het verlaagt deze slechts gemiddeld met 1 tot 5 punten. De kleine bloeddrukdaling werd slechts bij een klein deel van de bevolking waargenomen. De daling van de zoutinname had ook negatieve effecten: het verhogen van de niveaus van nierhormonen, stresshormonen en triglyceriden. Het sterftecijfer was zelfs hoger voor mensen met een laag natriumgehalte in vergelijking met mensen met een hoog natriumgehalte. In feite waren de negatieve effecten van een natriumarm dieet schadelijker en omvatten: verhoogde hartslag, hypothyreoïdie, verhoogde insulinespiegels en een toename van slagaderverstijvingshormonen. Het onderzoek toont ook aan dat een natriumarm dieet niet gezond is voor zwangere vrouwen en bijdraagt ​​aan een groter risico op een miskraam, kindersterfte, en zwangerschapsvergiftiging. Dr DiNicolantio zegt ‘Op de een of andere manier zijn ze weggekomen door deze bevindingen onder de tafel te schuiven,’

Kruiden kopem 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *