Cactusvijgolie

Cactusvijgolie, of zoals het eigenlijk correct zou moeten worden genoemd, cactusvijgzaadolie, is één van de duurste oliën ter wereld. Een liter goudgele vloeistof kost ongeveer 600 euro. Het wordt vooral gebruikt in de cosmetica-industrie, maar wint ook terrein in gastronomische keukens. Deze waardevolle olie wordt gewonnen uit de vruchten van de cactusvijg (lat. Opuntia ficus india), die bijvoorbeeld in Marokko groeit. De vraag is, wat maakt cactusvijgzaadolie zo duur en wat zit er eigenlijk in?

cactusvijgolie

Koopadvies in een notendop – Het belangrijkste van cactusvijgolie

Voordelen

Bevat ruim 85% onverzadigde vetzuren, waarvan een extreem hoog linolzuurgehalte (omega 6) ca. 70%

Vitamine E en C als radicalenvangers, worden daarom voornamelijk effectief gebruikt als anti-verouderingsmiddelen, kunnen kleine rimpels verminderen

Toepassingsgebieden: huid- en gezichtsverzorging, oogverzorging, haar en nagels, anti-aging, huidirritaties en neurodermitis, cellulitis

Lichte bescherming tegen de zon, absorberen UV-stralen (geen vervanging voor zonnebrandcrème)

Nadelen

Zeer complex om te vervaardigen en daardoor erg duur (een van de duurste oliën ter wereld)

Vanwege de hoge prijs wordt het meer gebruikt voor gastronomische gerechten

 

Kwaliteitskenmerken voor cactusvijgolie

Meestal zit het in zeer kleine hoeveelheden (enkele milliliter) in amberkleurige glazen flesjes met een organische verzegeling

Hoogwaardige cactusvijgolie is te herkennen aan de naam “Opuntia ficus-indica Seed Oil”, niet te verwarren met goedkopere cactusvijgbloesemolie of cactusvijgmaceraat

Alleen goudgele, olieachtige inhoud is puur en meerdere keren gefilterd; Zodra er chemische toevoegingen op de ingrediëntenlijst of een ander productieproces staan, is het geen pure, maagdelijke vijgzaadolie

 

Cactusvijgolie

Grondstof voor de olie: Opuntia Ficus-Indica, Opuntia

Oliesoort: Plantaardige olie

Groeigebied: Zuid-Amerika, Australië, het Middellandse-Zeegebied, Macronesië, waarschijnlijk ontstaan ​​in Mexico

Productie: Koud persen

Kleur: Goud-geel-groen

Geur: Natuurlijk scherp, doet denken aan gras

Smaak: Licht fruitig

Opslag: Koel en weinig licht, ideaal bij 12-18° graden

Houdbaarheid: Ongeopend tot 1 jaar, geopend max. 8-12 weken

Gebruiken: In de keuken, cosmetica

Bijwerkingen: Niet bekend

Interacties: Niet bekend

Prijs per 100 ml: Gemiddeld ruim 100 euro voor puur biologisch gecertificeerde olie

cactusvijg olie

Oorsprong van de cactusvijg

Zoals alle cactussen komt “Opuntia ficus india” oorspronkelijk uit Amerika of Mexico. Maar lang voor de Spaanse verovering wisten de Azteken van de waardevolle ingrediënten en kweekten ze de cactus. De spruiten en vijgen werden respectievelijk als fruit en groenten geconsumeerd. Daarnaast is de Opuntia-cactus altijd een traditionele geneeskrachtige plant geweest voor de lokale bevolking.

In zijn verspreidingsgebieden groeit de cactus zeer talrijk, bijna als onkruid. Op jonge leeftijd ontwikkelt Opuntia zich nogal struikachtig, met toenemende leeftijd wordt het meer boomachtig. De stam wordt zo’n 35 centimeter hoog, terwijl de complete cactus een respectabele hoogte kan bereiken van wel zes meter.

In het voorjaar verschijnen de gele of oranjerode bloemen, waaruit later de stekelige peren ontstaan. De vruchten zijn meestal eivormig, maar soms ook langwerpig. De smaak is het best te omschrijven als zoet en zuur. De felbegeerde olie wordt gewonnen uit de kleine zaadkorrels. De jonge bladeren van de cactus zijn ook eetbaar en worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, bijvoorbeeld in stoofschotels of salades.

Waarom de hoge prijs van cactusvijgzaadolie – koudgeperst?

Koudgeperste cactusvijgolie wordt voorzichtiger geproduceerd en moet volgens strikt gecontroleerde specificaties worden geproduceerd. Pure cactusvijgzaadolie is zowel qua voedingswaarde als cosmetisch waardevol. Er is veel werk nodig om het te winnen. Om de dure prijs van de olie te kunnen verklaren, moet men onder meer het oogst- of productieproces onder de loep nemen.

De vruchten van de opuntia-cactus worden tijdens de oogst met de hand geplukt, wat extreem moeilijk en pijnlijk is voor de oogsters. Want de cactusvijg groeit alleen daar waar het erg heet is (bijvoorbeeld Mexico of Marokko). Ook de stekels van de cactus mogen niet worden onderschat, want ze hebben kleine weerhaken die onaangenaam in de huid bijten! Zelfs de felbegeerde vrucht is stekelig. Om de cactusvijgzaadolie te maken, wordt de vrucht eerst geschild. De schil is afval of veevoer, want de felbegeerde pitten zitten in het vruchtvlees. Na het schillen worden het vruchtvlees en de zaden gescheiden en wordt het fruit gebruikt om onder andere jam van te maken.

De korrels worden vervolgens gedroogd in de hete zon. Vervolgens wordt hun gewicht berekend. Voor een liter olie heb je de pitten nodig van ongeveer een ton fruit! Voor het persen worden de korrels opnieuw verwarmd tot 50 graden om ze wat zachter en buigzamer te maken. Want na drogen in de zon zijn ze extreem hard. Vervolgens worden ze eruit geperst om de waardevolle olie te extraheren. Maar knijpen alleen is niet genoeg. Voordat de olie zijn typische goudgele kleur heeft bereikt, moet hij meerdere keren worden gefilterd. Omdat er een grote hoeveelheid cactusvijgen nodig zijn en het moeizame oogstproces om de olie van cactusvijgen te maken, maakt het de cactusvijgolie zo extreem duur.

De goedkopere olie, die wordt aangegeven als cactusvijgolie, is meestal cactusvijgbloesemolie. Hier worden de bloemen van de Opuntia-cactus in olie gezet, die er bepaalde ingrediënten uit haalt. Als cactusvijgzaadolie erg goedkoop wordt aangeboden, is voorzichtigheid geboden. Omdat dit vaak wordt verkregen door chemische extractie. De poedervormige cactusvijgenpitten worden blootgesteld aan een oplosmiddel, meestal hexaan, dat uiterst schadelijk is voor de gezondheid. De sporen van hexaan moeten worden verwijderd door de olie opnieuw te verwarmen, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Daarnaast gaan er door verhitting veel waardevolle ingrediënten verloren, die dan vaak synthetisch worden toegevoegd, wat ook niet echt gezond is.

Echte cactusvijgzaadolie is inheems, koudgeperst en vers gebotteld. Want alleen zo blijven de waardevolle ingrediënten behouden. Als je cactusvijgzaadolie wilt kopen, zorg er dan voor dat deze afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt, gecertificeerd is en zo eerlijk mogelijk wordt verhandeld. Gebruik geen kunstmatige toevoegingen.

cactusvijgolie

Effect van cactusvijgzaadolie in voeding en cosmetica

Cactusvijgzaadolie bevat veel positieve voedingsstoffen en ook antioxidanten, daarom is het zo populair in cosmetica als anti-verouderingsproduct. Het bevat ook vitamine E.

Pure cactusvijgzaadolie kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Het bevat zogenaamde essentiële vetzuren, waarvan 85% onverzadigd. Het bekendste vetzuur in de olie is linolzuur. Dit wordt niet alleen gebruikt in de geneeskunde (bijvoorbeeld in crèmes voor extreem droge huid), maar ook in cosmetica.

 

Cactusvijgolie in cosmetica: gebruik op de huid

Cactusvijgzaadolie zou beschermen tegen de gevolgen van huidveroudering door omgevingsinvloeden (trefwoord: vrije radicalen). Bovendien moet het, of het nu in een crème of puur op de huid wordt aangebracht, de celvernieuwing bevorderen en daarom als anti-verouderingsmiddel kunnen worden gebruikt. Ook staat het vast dat het de huid verzorgt.

Onderzoek en gebruikerservaringen hebben aangetoond dat de teint van de huid al na een korte gebruiksperiode zou moeten verfijnen (dat wil zeggen dat de poriën minder zichtbaar zijn en huidimperfecties worden verminderd). Bovendien zou de het er fris en rooskleurig uit komen te zien.

Cactusvijgolie – zo wordt gezegd, vermindert kleine rimpels en voorkomt voortijdige rimpelvorming. Er wordt gezegd dat het de huid strakker maakt en verjongt. De klok kan natuurlijk niet massaal worden teruggedraaid, maar een fijnere teint krijgen is in ieder geval wenselijk. Deze speciale olie zou ook helpen bij huidirritaties.

Als de olie regelmatig onder de ogen wordt gebruikt, kan het helpen om wallen en donkere kringen onder de ogen te verminderen. Maar ook haar en nagels kunnen baat hebben bij de stekelige cactusvijgzaadolie. Zo is te lezen dat dof en droog haar weer mooi vitaal en glanzend wordt en broze nagels weer sterker worden en mooi terug groeien.

Antioxiderende effecten op de huid?

Een studie uit 2003 onderzocht de antioxiderende effecten voor externe en interne inname, met als resultaat dat de cactusvijgen een sterke antioxiderende werking zouden hebben. Dit betekent dat ze volgens de studie celbeschadiging door zogenaamde oxidatieve stress (d.w.z. celbeschadiging door zogenaamde “vrije radicalen”) zelfs bij volledig gezonde mensen voorkomen. De cactusvijgzaadolie zou celbeschadiging en huidveroudering tegengaan omdat het betanine en indicaxanthine bevat. De ingrediënten die erin zitten hebben positieve eigenschappen, vooral in cosmetica met betrekking tot de huid – met betrekking tot de olie als voedingsmiddel zijn de hier genoemde effecten uit het onderzoek echter niet representatief genoeg en zijn daarom niet toegestaan ​​tot gezondheidsgerelateerde uitspraken.

Waar kun je cactusvijgolie kopen?

Cactusvijgolie zit in verschillende schoonheidsproducten zoals crèmes of haarverzorgingsproducten, maar de pure olie is ook online te koop. Het nadeel van cosmetische producten is dat ze meestal maar een paar druppels van de waardevolle olie bevatten. De zuivere olie is kwalitatief en kwantitatief beter. Zoals hierboven vermeld, moet er echter voor worden gezorgd dat de gebruikte olie biologisch is.

 

De pure olie kan ook gebruikt worden in de gastronomische keuken. Vooral de essentiële vetzuren maken het zo waardevol. Qua smaak heeft hij een subtiele, licht fruitige noot van stekelige peer. Het moet daarom worden geëtiketteerd als pure olie en geen toevoegingen bevatten – voedselkwaliteit is hier uiterst belangrijk.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.