Arganolie – toepassing & effecten

Van arganolie wordt gezegd dat het gezondheids-, antioxiderende en hydraterende eigenschappen heeft. Door de waardevolle mix van ingrediënten wordt arganolie gebruikt voor therapeutische en cosmetische doeleinden. Bovendien verwennen gastronomische oliën het gehemelte van talrijke gebruikers. In een paar jaar tijd is arganolie erin geslaagd om van een toeristische atractie te stijgen tot een gezonde dure olie.

Argania spinosa

Koopadvies in een notendop – Het belangrijkste van arganolie

Voordelen

Heeft een antioxiderende werking
Lange levensduur
Hoog vitamine E-gehalte

Nadelen

Voorzichtigheid is geboden als u een notenallergie heeft
Complex productieproces en daardoor duurder
Als de huid gevoelig is, zijn irritaties mogelijk

 

Kwaliteitskenmerken voor arganolie

Honderd procent natuurlijk product; vrij van additieven en verontreinigende stoffen
Pure arganolie; er mogen geen andere oliën aan worden toegevoegd
Arganolie van hoge kwaliteit wordt met de hand gemaakt met behulp van een steenmolen
Alleen ongebrande argannoten werden gebruikt bij de productie van cosmetische arganolie
De arganolie heeft een goudgele kleur

Arganolie

Grondstof voor de olie: Argania spinosa (L.) Skeels (Sapotaceae), arganboom
Olie type: Plantaardige olie
Groeigebied: Zuidwest Marokko
Productie: Handgeperst, met mechanische persen, extractie met oplosmiddelen
Kleur: Geel tot lichtoranje
Geur:  Scherp, lief
Smaak: Nootachtig
Opslag: Koel, droog en beschermd tegen licht
Houdbaarheid: Tot 18 maanden
Gebruik: Apotheek en geneeskunde, Cosmetica, Voor koken
Bijwerkingen: Huidirritatie mogelijk
Interacties: Niet bekend
Prijs per 100 ml: 9 tot 14 euro

Arganolie: herkomst & fabricage

Arganolie is goudgeel van kleur. De hoogwaardige olie wordt gewonnen uit de vruchten van de arganboom Argania spinosa. Het interessante: de bomen groeien uitsluitend in het zuidwesten van Marokko. De lokale bevolking gebruikt de vruchten om er een eetbare olie of brandstof te maken. Er zijn drie verschillende manieren waarop arganolie kan worden verkregen. In het eerste scenario worden de door geiten verteerde korrels geopend en gemalen met een stenen molen. Door toevoeging van water ontstaat er een pasta waaruit de olie gewonnen kan worden. De tweede productiemethode maakt gebruik van onverteerde zaden en een elektrische oliemolen na het roosteren. De derde techniek maakt gebruik van organische oplosmiddelen om arganolie te maken voor cosmetische preparaten.

vruchten arganboom

De ingrediënten van Arganolie

Ingrediëntenprofiel

Arganolie onderscheidt zich door zijn waardevolle ingrediëntenprofiel. Argan olie bevat de volgende stoffen:

Fytosterolen
Antioxidanten, bijv. vitamine E (tocoferolen)
Lipiden, bijvoorbeeld omega-6- en omega-9-vetzuren
20% verzadigd vet
80% onverzadigde vetzuren

 

Toepassingsgebieden, effecten en studies

Traditioneel wordt arganolie gebruikt om huidinfecties te behandelen. Daarnaast moet de plantaardige olie beschermende eigenschappen hebben met het oog op de gezondheid van het hart. Naast medicinaal gebruik is arganolie vooral populair om de werking van recepten om huid en haar te verbeteren. Bij zelfgemaakte haarbehandelingen en gezichtsmaskers dient de beschermlaag van vocht te worden voorzien.

Vooral interessant voor mensen met een probleemhuid: arganolie is niet vettig en verstopt de poriën niet. Hierdoor heb je minder kans op onzuiverheden van de huid. Arganolie kan ook nuttig zijn voor patiënten met psoriasis. Arganolie wordt beschouwd als een natuurlijke jong maker. Plantaardige olie zou antioxiderende effecten hebben en zo het grootste menselijke orgaan (de huid) beschermen tegen vroegtijdige verouderingsprocessen.

Overzicht: medisch

  • Arganolie kan effectief zijn tegen malaria en borstkankercellen 
  • De plantaardige olie zou misschien wel een positief effect tegen diabetes kunnen hebben 
  • Arganolie kan nuttig zijn voor het behandelen van hoge bloeddruk 
  • Er zijn aanwijzingen dat arganolie nuttig kan zijn bij het metabool syndroom
  • Arganolie kan vrouwen helpen tijdens de menopauze 

argan marokko

Arganolie – productoverzicht

Marokkaanse arganolie zit in de volgende producten:

Arganolie (klassiek)

Eetbare oliën gemaakt van arganolie

Crèmes & zalven met arganolie

Shampoos & haarbehandelingen met arganolie

Gezichtsserums met arganolie

Stylingproducten met arganolie

Oilpulling: is arganolie aan te raden?

Arganolie zou het tandvlees en het verder gebit kunnen versterken. Arganolie is minder aan te raden als het gaat om gorgelen en spoelen met olie. Het is eerder aan te raden om hiervoor sesamolie, kokosolie, olijfolie of lijnzaadolie te gebruiken. Ook de prijs zou een rol kunnen spelen. Arganolie is immers duurder in vergelijking met andere plantaardige oliën.

Natuurlijke cosmetica met arganolie: huid- en haarverzorging

De vraag naar natuurlijke cosmetica neemt toe. Steeds meer mensen letten op welke ingrediënten in welke producten zitten. Arganolie is een bestanddeel van veel cosmetische producten, vooral in natuurlijke producten. Geen wonder, want vitamine E, plantaardige stoffen en het uitgebalanceerde vetzuurprofiel in arganolie zouden zowel huid als haar ten goede moeten komen. Net als kokosolie kan arganolie het haar hydrateren en haarbreuk tegengaan. Hierdoor kan de plantaardige olie zeer veelzijdig worden gebruikt. Of het nu gebruik als een kuur is of voor tijdelijk gebruik, arganolie is overtuigend.

Novel Food: Koken met arganolie

Arganolie wordt vooral gewaardeerd om de verhouding tussen meervoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Dit is 1,8:1. Het hoge aandeel onverzadigde vetzuren en het vitamine E-gehalte moeten de veroudering van de huid afremmen en gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Om deze reden wordt arganolie ook steeds vaker aanbevolen in recepten. In principe kan het als olie worden gebruikt voor bakken, braden, frituren en smoren. Door de relatief hoge aanschafprijs is het beter paar druppels arganolie te gebruiken voor het verfijnen van zuivelgerechten, salades of smoothies.

Bewaren en houdbaarheid van arganolie

Droog en koel bewaren bij 10 – 17 ° C

Vrij donker, bescherm de arganolie tegen licht en zon

Afhankelijk van de productie: geroosterde olie is ca. 14-16 maanden houdbaar, ongebrande olie is ca. 18 maanden houdbaar, mits goed bewaard

Bij langdurige opslag kan er een bezinksel ontstaan, maar dit betekent geen kwaliteitsverlies!

Bijwerkingen van arganolie

Arganolie wordt zeer goed verdragen. Alleen mensen met een notenallergie mogen het niet gebruiken.

arganolie

De meest gestelde vragen over arganolie

Waar kan arganolie voor worden gebruikt?

Arganolie kan op veel manieren worden gebruikt. De plantaardige olie verrijkt de smaak van koude en warme gerechtenen is te gebruiken voor haar- en huidverzorging. Sommige gebruikers met een probleemhuid (droge huid, psoriasis) zweren bij arganolie omdat deze de symptomen kan verlichten.

Hoe arganolie op het haar te gebruiken?

Arganolie kan enkele minuten of een nacht laten inwerken als een kuur. Daarna kan het met shampoo uit het haar verwijderd worden. Als alternatief kan arganolie ook in de haarpunten worden gemasseerd en daar laten zitten.

Is arganolie goed voor het gezicht?

Omdat arganolie de huidporiën niet verstopt, is het ook geschikt voor de verzorging van de gezichtshuid.

Hoe gezond is arganolie?

Studies hebben eerste aanwijzingen opgeleverd dat arganolie nuttig kan zijn voor diabetes en kanker. Daarnaast zou arganolie positieve effecten hebben op hoge bloeddruk en het metabool syndroom. Om patiënten duidelijke aanbevelingen voor gebruik te kunnen geven, moet eerst nog nader onderzoek worden uitgevoerd.

Hoe smaakt arganolie?

De smaak wordt over het algemeen omschreven als mild en nootachtig.

Hoe lang is arganolie houdbaar?

Arganolie moet worden bewaard bij 10-17 ° C en beschermd tegen licht en zon. Bij juiste bewaring is geroosterde olie tot 16 maanden houdbaar en een ongebrande variant tot 18 maanden. Langere opslag kan leiden tot sedimentophoping. Dit leidt echter niet tot kwaliteitsverlies.

cbd creme

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.