4 Gezondheidsvoordelen van cacaoboter

Cacaoboter, ook wel cacaoboter genoemd, is het pure, stabiele vet dat wordt gewonnen uit cacaobonen. Het is vooral bekend om zijn gebruik in bodylotions, vocht inbrengende crèmes en andere persoonlijke verzorgings producten. Cacaoboter wordt ook gebruikt om er bij het koken om zoete en hartige recepten van te maken. Ondanks het woord ‘boter’ is cacaoboter veganistisch en bevat het geen zuivel.

cacaoboon

Het proces om cacaoboter te maken begint met het roosteren van de bonen. Door het roosteren worden ze van hun schil ontdaan, waardoor de cacaonibs zichtbaar worden. De nibs worden vermalen tot een pasta die cacaomassa wordt genoemd en wordt daarna geperst om het vet vrij te maken. Dit vet, theobroma olie genaamd, is de cacaoboter. Het wordt gescheiden van de vaste stoffen, die tot cacaopoeder worden gemaakt.

Cacaoboter heeft een milde chocoladesmaak en wordt dankzij de voedingselementen die in cacaobonen worden aangetroffen in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen. Die voordelen zijn:

1 –  Cacaoboter bevat voedingsstoffen

Cacaoboter is een uitstekende bron van vitamine E en gezonde vetten. Een kopje cacaoboter bevat ongeveer 20 procent van je dagelijkse vitamine E-behoefte en meer dan 330 procent van je dagelijkse vetbehoefte. Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten vormen een groot deel van de vetten in cacaoboter. Van deze vetten is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte in de bloedvaten verlagen, ontstekingen verminderen en sterkere celmembranen bouwen.

Cacaoboter bevat echter ook extreem veel calorieën. Eén kopje cacaoboter bevat maar liefst bijna 2.000 calorieën, dus het is beter om het met mate te consumeren en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

2 – Cacaoboter ondersteunt een gezonde hartfunctie

Cacaoboter is rijk aan verbindingen die polyfenolen worden genoemd. Ze helpen ontstekingen te verminderen die verband houden met atherosclerose (verharding van de slagaders), die uw bloedvaten kunnen beschadigen en tot hartaandoeningen en beroertes kunnen leiden. Evenzo helpen de gezonde omega-3 vetzuren in cacaoboter ontstekingen te verlichten.

3 – Cacaoboter vermindert huidontsteking

Een van de belangrijkste redenen waarom cacaoboter vaak in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt, is dat het huidontstekingen kan verlichten. De rijke mix van gezonde vetzuren en antioxidanten, zoals vitamine E, zijn hier verantwoordelijk voor.

Cacaoboter is daardoor een geweldige natuurlijke remedie tegen huiduitslag, jeuk of kleine brandwonden. Als u cacaoboter gebruikt voor het huidverzachtende effect, zorg er dan voor dat u de soort van cosmetische kwaliteit gebruikt.

4 – Cacaoboter verhoogt de immuniteit

De polyfenolen in cacaoboter hebben antioxiderende effecten. Deze polyfenolen zijn goed voor het immuunsysteem doordat deze de cellen beschermen tegen DNA-schade en mutaties, die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker.

cacaoboter

Hoe cacaoboter te gebruiken?

Cacaoboter heeft een smaak en aroma die doen denken aan chocolade. De van textuur van cacaoboter is als een combinatie van kokosolie en kokosboter.

Cacaoboter wordt niet puur gegeten, maar wordt alleen gebruikt als ingrediënt in recepten. Als ingrediënt helpt het een beetje romigheid toe te voegen aan dranken en desserts. Cacaoboter wordt meestal gebruikt als vervanging voor boter in veganistische of zuivelvrije recepten. Cacaoboter kan ook worden gebruikt in plaats van kokosolie of kokosboter.

Door cacaoboter aan uw koffie toe te voegen, krijgt het een romige textuur. Je kunt het ook toevoegen aan havermout, griesmeel of pudding. Vanwege het hoge rookpunt is cacaoboter ideaal om er op hoge temperaturen mee te koken. Let op dat het voor gebruik moet worden gesmolten, omdat het vaak een vaste vorm heeft.

Cacaoboter is ook ideaal voor het maken van zalven, lotions, lippenbalsem en vocht inbrengende crèmes dit omdat het niet giftig is en smelt bij lichaamstemperatuur. De van nature voorkomende antioxidanten voorkomen ranzigheid, waardoor het langer houdbaar is.

Cacaoboter van voedingskwaliteit is te vinden bij reformwinkels en speciaalzaken. Cacaoboter van cosmetische kwaliteit is te vinden bij drogisterijen of vitaminewinkels. Lees bij het kopen van cacaoboter goed het etiket om er zeker van te zijn dat het product pure cacaoboter is en geen toevoegingen en schadelijke ingrediënten bevat.

Houd er rekening mee dat cacaoboter gemakkelijk smelt, dus het moet uit de buurt van licht en warmte worden bewaard. Je kunt het op een koele, droge plek in je voorraadkast of in je koelkast zetten. Indien goed bewaard, gaat cacaoboter meerdere jaren mee.

Recept voor rauwe vegan chocoladerepen met cacaoboter

Dit recept voor rauwe chocoladerepen is slechts één voorbeeld van de vele smakelijke desserts waarvan je kunt genieten, zelfs als je een veganistisch dieet volgt. Je kunt ze in slechts vijf minuten bereiden, maar je moet ze wel even laten opstijven voordat je ze opeet.

Ingrediënten voor 6 porties:

  • 1/2 kop gesmolten cacaoboter
  • 1/2 kopje rauw cacaopoeder
  • 1/3 kopje agavesiroop

Routebeschrijving:

  1. Meng in een middelgrote kom alle ingrediënten tot een gladde massa.
  2. Breng het mengsel over in chocoladereepvormen of een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Plaats de chocolade in de koelkast of vriezer tot het stevig is. Serveer en geniet.

Cacaoboter is een gezond, zuivelvrij alternatief voor gewone boter. Het is rijk aan gezonde vetten, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen die een optimale gezondheid ondersteunen. Voeg vandaag cacaoboter toe aan uw dagelijkse routine om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.